موسی نجفی نیا؛ زینب میرزاده آبگرمی
چکیده
مقاومت کدو تنبل(Cucurbita maxima)، کدو هیبرید (C. maxima × C. moschata)، کدو برگانجیری (C. ficifolia)، کدو خطی کبابی (C. pepeo)، لوفا (Luffa aegyptiaca)، کدو آجیلی کاغذی و دانهریز خوی (C. pepo) و کدو زرد آجیلی (C. pepo) در برابر قارچFusarium oxysporumf. ...
بیشتر
مقاومت کدو تنبل(Cucurbita maxima)، کدو هیبرید (C. maxima × C. moschata)، کدو برگانجیری (C. ficifolia)، کدو خطی کبابی (C. pepeo)، لوفا (Luffa aegyptiaca)، کدو آجیلی کاغذی و دانهریز خوی (C. pepo) و کدو زرد آجیلی (C. pepo) در برابر قارچFusarium oxysporumf. sp . radicis-cucumerinum (Forc) عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقهی خیار ارزیابی و با خیار رقم رویال (شاهد) مقایسه شد.نتایج نشان داد کدو برگانجیری، کدوتنبل، کدو هیبرید، کدو آجیلی کاغذی و دانهریز خوی در گروه مقاوم، و پایههای لوفا، کدو زرد آجیلی و کدو خطی کبابی در گروه مقاوم متوسط و خیار در گروه حساس قرار میگیرند. شدت بیماری در کدو هیبرید 16/24، کدوتنبل 25، کدو برگانجیری 83/25 و خیار 80 درصد بود. شدت بیماری در خیار پیوندشده روی پایهی کدو هیبرید با میانگین 6/18 درصد کمترین و خیار غیرپیوندی با میانگین 82 درصد بیشترین بود. ازنظر وزن خشک ریشه، کدوتنبل با 3/5 گرم بیشترین و خیار غیرپیوندی با 73/0 گرم، کمترین وزن را نشان دادند. ازنظر عملکرد در مدت زمان انجام آزمایش، خیار غیرپیوندی با 73/1 کیلوگرم برای هر بوته کمترین و خیار پیوند شده روی پایهی کدو هیبرید 7/5، کدوتنبل 1/5 و کدو برگانجیری 03/5 کیلوگرم بیشترین عملکرد در بوته را نشان دادند. نتایج نشان داد پیوند خیار روی پایههای مقاوم سبب کاهش شدت بیماری پوسیدگی ریشه و ساقهی خیار گلخانهای ناشی از قارچ Forc شد. مقاومت کدو تنبل(Cucurbita maxima)، کدو هیبرید (C. maxima × C. moschata)، کدو برگانجیری (C. ficifolia)، کدو خطی کبابی (C. pepeo)، لوفا (Luffa aegyptiaca)، کدو آجیلی کاغذی و دانهریز خوی (C. pepo) و کدو زرد آجیلی (C. pepo) در برابر قارچFusarium oxysporumf. sp . radicis-cucumerinum (Forc) عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقهی خیار ارزیابی و با خیار رقم رویال (شاهد) مقایسه شد.نتایج نشان داد کدو برگانجیری، کدوتنبل، کدو هیبرید، کدو آجیلی کاغذی و دانهریز خوی در گروه مقاوم، و پایههای لوفا، کدو زرد آجیلی و کدو خطی کبابی در گروه مقاوم متوسط و خیار در گروه حساس قرار میگیرند. شدت بیماری در کدو هیبرید 16/24، کدوتنبل 25، کدو برگانجیری 83/25 و خیار 80 درصد بود. شدت بیماری در خیار پیوندشده روی پایهی کدو هیبرید با میانگین 6/18 درصد کمترین و خیار غیرپیوندی با میانگین 82 درصد بیشترین بود. ازنظر وزن خشک ریشه، کدوتنبل با 3/5 گرم بیشترین و خیار غیرپیوندی با 73/0 گرم، کمترین وزن را نشان دادند. ازنظر عملکرد در مدت زمان انجام آزمایش، خیار غیرپیوندی با 73/1 کیلوگرم برای هر بوته کمترین و خیار پیوند شده روی پایهی کدو هیبرید 7/5، کدوتنبل 1/5 و کدو برگانجیری 03/5 کیلوگرم بیشترین عملکرد در بوته را نشان دادند. نتایج نشان داد پیوند خیار روی پایههای مقاوم سبب کاهش شدت بیماری پوسیدگی ریشه و ساقهی خیار گلخانهای ناشی از قارچ Forc شد. واژههای کلیدی: خاکبرد، کدوئیان، گلخانه، مدیریت بیماری.